petek, 29. november 2013

Si tudi ti med temi 75%?

Skrivnost ženskega telesa je razkrita...

Odkrili so, da skoraj 75% žensk trpi za dismenorejo - bolečo menstruacijo. 


Si ti tudi ta nesrečnica?

Kaj jo povzroča? 

Raziskave kažejo, da pri ženskah, ki trpijo zaradi dismenoreje, v času menstruacije verjetno nastajajo večje količine prostaglandinov oziroma so zanje bolj občutljive. Te spojine imajo različne učinke, sproščajo pa se med porodom in so pomembne pri krčenju maternice. Tako lahko na dismenorejo gledamo kot na porod v malem, saj prostaglandini povzročajo krče maternice in s tem krčevite bolečine, ki spominjajo na bolečine pri porodu. Bolečina je lahko povezana tudi z zatekanjem manjše količine krvi nazaj skozi jajcevode, kar povzroča draženje okoliških tkiv.


Kakšni so simptomi?
  • Močni krči v trebuhu, ki se pojavijo ob začetku menstrualne krvavitve in trajajo do tri dni. 
  • Driska. 
  • Pogosto odvajanje vode. 
  •  Znojenje. 
  • Bolečina in občutljivost v predelu male medenice, ki se širi v zgornji del stegen in križ. 
  • Občutek napihnjenosti v trebuhu. 
  • Bolečina v križu. 
  • Slabost in bruhanje.


Kako si pomagati?
  • Pri zelo močnih menstruacijah priporočajo zdravila za lajšanje bolečin. Pri menstrualnih krčih so se kot najbolj učinkoviti izkazali nesteroidni antirevmatiki, npr. ibuprofen in naproksen, saj ti zavrejo nastajanje prostaglandinov, ki povzročajo krče. Priporoča se, da ženska začne jemati zdravila že kakšen dan pred predvideno menstruacijo in tako prepreči, da bi se bolečine razvile. Če imate to "srečo", da imate  Endometriozo lahko pozdravimo le kirurško (če imate zelo močne menstrualne krče ali če čutite bolečino v medenici, ki ni povezana z menstruacijo, je potreben obisk pri ginekologu. Najpogostejši vzrok hudih bolečin je endometrioza).

Res da gre znanost vsak dan naprej, ampak če si ne želite pozdraviti in ozdraviti samo POSLEDICE, temveč tudi VZROK, potem vam predlagam, alternativno zdravljenje. Res da ne pomaga v roku pol ure tako kot tableta, je pa idealna rešitev, če se želite  znebiti težav na dolgi rok. 


Alternativno zdravljenje
  • Velikokrat pomagajo topli obkladki na trebuhu, kopel v topli vodi, akupunktura, masaža, razgibavanje 
  • Sprememba prehranjevalnih navad ima neverjeten pozitiven vpliv na zdravljenje bolečih menstruacij. 
 
Prehrana, ki uravnoteži metabolizem eikosanoidov:

-  Uživajte manj rafiniranih ogljikovih-hidratov (keksi, biskviti, sladkarije, bel sladkor, kruh in        peciva iz bele moke).

 - Omejite ali popolnoma prenehajte uživati meso in jajca (rdeče meso in rumenjak vsebujeta veliko količino arahidonske kisline, ki vpliva na nastanek prostaglandina F2alfa).

- Izogibajte se izvorom maščobnih kislin in hidrogeniziranega rastlinskega olja, kot npr. margarina, rastlinska mast…

-  Kot dopolnilo k prehrani uživajte živila bogata z omega 3 maščobnimi kislinami.
  

  • V kitajski medicini menstrualne motnje zdravijo, sami motnjo imenujejo stagnacija jeter, s spremembo prehranjevalnih navad in mešanico zdravilnih zelišč z imenom Xiao Yao Wan. Dobro homeopatsko zdravilo je tinktura zelišča grozdne svetilke (cimicifuga racemosa). Nenazadnje, tudi manj stresa znižuje vsebnost adrenalina in posledično hormona prostaglandina F2alfa.

Gledano s psihološke strani, so prav notranja trenja zaradi odraščanja, še posebej pri pojavi prve menstrualne krvavitve dejavniki, ki še dodatno povzročajo stres že v tako stresnem obdobju kot je puberteta. Prav te dejavnike pa krivimo za nastanek funkcionalne dismenoreje.

  • MASAŽA (z masažo želimo odpraviti stazo krvi, pospešiti krvni obtok ter segrevanje ledvenega področja). Ne smemo pozabiti a masažo sprednjega dela trebuha, kjer izvajamo predvsem krožno drgnjenje in trenje v smeri urinega kazalca ter stimulacija točk SP6, SP9, KI14 ter J3 (Glej spodnje slike).


Stimulacja točk: (slika levo: J3, sredina: KI14, spodnja desno: SP6 in SP9)








http://www.menstruacija.si/clanki/akupresura-ob-menstrualnih-tezavah
Tui-na kitajska masaža, Edvin Dervišević in sod.

petek, 22. november 2013

Je tudi tebe zasvojil TIHI UBIJALEC?



"Odvadi se od kajenja!", je za maksikoga že zelo znan stavek, ki ga izreče tako zdravnik, partner, sorodnik ali prijatelj. Ponavadi ga preslišimo ali pa si svoje mislimo. Zelo redko se zamislimo nad sabo, še redkeje pa kaj ukrenemo v tej smeri. Ponavadi imamo izgovore kot je npr: Ko bi on/ona vedel-a, da to ni tako enostavno, kot je reči, in podobno. 

Ob tem se mi postavi vprašanje: Je stara navada res železna srajca? Je res tako težko nekaj narediti za svoje zdravje? Zakaj ne bi vsaj poskusil-a, da bom potem lahko trdil-a, da je res težko nehat kaditi?! Odvisnost in zasvojenost sta težki besedi, ki ju noben prav rad ne sliši. Ljudje hodijo na klinike se odvajat, ker sami niso se sposobni soočit s težavo. Si eden izmed teh? Res ni lahko pogledati resnici v oči, sploh če te pesti kakšna odvisnost, lažja oblika je razvada. Te so "manjše težavice", ki pa se jih tudi ne moremo kar tako rešiti. Zavedati pa se moremo,  da že z  majhnim korakom lahko pridemo do velikega cilja - našega zdravja.


K sreči ni to moja razvada. O moji se bom razpisala drugič - je sladka pregreha. :) Danes bom poskusila streti oreh, ki se imenuje KAJENJE.


Zakaj sploh kadimo?

Škatlice za cigarete izgledajo zelo privlačno (Različnih barv, z motivi, velikosti...) Pa vendar, je na njih opozorilo in različni slogani Ministrstva za zdravje, ki opozarja kako kajenje škoduje človeku. Ponavadi to enostavno ignoriramo in se ne ukvarjamo s tem. Vse misli tečejo samo o tem, kako bi čimprej potegnil -a en dim.


Ugotovili so, da ljudje kadimo zaradi:
  • da kajenje daje užitek 
  • spodbudo 
  • daje občutek sproščenosti in lajša stres
  • zaradi družbe (mladi)
Nekateri pa so mnjenja, da kadijo zato,
  • ker kava in cigareta enostavno pašeta skupaj
  • ker se z nečim drugim ne znajo zamotit
  • ker jim nekaj "manjka", če ne kadijo
  • ker imajo to že v podzavesti
  • ker se bojijo, da se bodo zredili,...

Zakaj že?

V Evropi kadi skoraj ena tretjina odrasle populacije navkljub zavedanju, da je kajenje škodljivo, in da je z njim povezanih veliko bolezni in da je kajenje v 30 letih glavni vzrok umrljivosti. Po ocenah zaradi tobaka umre vsako leto vsaj 650.000 Evropejcev oz. vsaka 7 smrt je zaradi kajenja. Šokiral me je podatek, da kadilci izgubijo približno 22 let življenja. Kaj res nimamo radi svojih bližnjih?

Zaskrbljujoč je podatek, da še vedno narašča število mladih kadilcev. In če bo tobačna industrija še naprej izdelovala tako privlačne škatljice ter dišeče ter z različnimi okusu cigarete, potem res ne vem kam vodi ta svet...

S tem pa skrbimo, da ima tudi farmacevtska industrija nekaj od tega. Če omenim samo nekaj bolezni, ki so povezane s kajenjem: kronični bronhitis, emfizem, pljučni rak, ateroskleroza, peptični ulkus, rak trebušne slinavke in rak sečnega mehurja. Naj omenim, da so naštete le najpogostejše in najnevarnejše posledice kajenja. 


Razmišljaš, da bi nehal-a?

Kako?

Nekaj nasvetov:
  • spremeni prehrano (prehranjuj se zdravo in namesto kave pij zeleni čaj; ta te bo poživil in še veliko bolj zdrav je)
  • ukvarjaj se s športom (naj bo telo dejavno in misli zaposlene); hoja, tek, plavanje, planinarjenje, dvoranski-skupinski športi (badminton, odbojka, aerobika, nogomet,...)
  • privošči si razvjanje in raztrupljanje telesa, masažo,...
  • za motivacijo si po stanovanju, v denarnici, v pisarni,... nalepi slike uničenih pljuč, ki so nastale kot posledica  kajenja


Za sprostitveno terapijo in masažo se priporoča avrikuloterapija ter masaža celega telesa. Lahko pa si sami stimulirate točki LU7 in LU9.

Točka LU7
Točka LU9

sreda, 20. november 2013

12 energijskih poti v telesu imenovanih MERIDIANI

Kdo ali kaj so meridiani?

Meridiani so energijske poti, ki "povezujejo pike", stotine drobcenih zbiralnikov toplotnih, elektromagnetnih in subtilnejšiih energij vzdolž površine kože.
Te energijske pike ali "žarišča", ki so v kitajski medicini znane akupunkturne točke, je mogoče stimulirati z iglami in fizičnim pritiskom, da sprostimo ali porazdelimo energijo. Tok meridianov se vseskozi spreminja. Akupunkturne točke so na površini kože, toda meridiani jih odpirajo, potujejo globoko v telo ter skozi vsak organ in mišično skupino.
 Povzamemo lahko, da so meridiani energijski "krvni obtok" našega telesa.

V človeškem telesu obstaja dvanajst glavnih parnih meridianov, ki so simetrično porazdeljeni po levi in desni strani telesa in so poimenovani po glavnih organih, s katerimi so tesno povezani. Poleg teh meridianov pa obstajata še dva posebna neparna meridiana: t.i. centralni meridian na sprednji strani telesa in t.i. nadzorni meridian na zadnji strani telesa. Po meridianih se pretaka bodisi jin energija bodisi energija jang.

Vsak izmed naših 12 meridianov je del ene same energijske poti, ki teče povsod po našem telesu, se 12 krat pojavi na površini in se prikaže kot 12 delov. Vsak del se imenuje po primarnem organu ali sistemu, ki mu služi.

Energijo jin imajo meridiani pljuč, srca in ledvic, energijo jang pa meridiani debelega črevesa, želodca in trojnega grelca.

Vsak meridian vsebuje določeno število akupunkturnih točk, skupaj pa v telesu obstaja 642 takih točk s premeri od 2-5 mm. Poimenovane so po ustreznem meridianu in dodeljeni številki. Tako, na primer, je točka B2 druga točka v meridianu mehurja Poleg tega obstajajo še glavne točke, ki naj bi izravnavale pomanjkanje energije in glavne točke, ki naj bi uravnavale presežek energije. To so t.i. poživljajoče in pomirjajoče točke in še cela vrsta posebnih točk.


Katere meridiane poznamo?

  • Središčni meridan
  • Glavni meridian
  • Meridian vranice
  • Meridian srca
  • Meridian tankega črevesa
  • Meridian mehurja
  • Meridian ledvic
  • Meridian krvnega obtoka in spolnih organov
  • Meridian trojnega grelca
  • Meridian žolčnika
  • Meridian jeter
  • Meridian pljuč
  • Meridian debelega črevesa
  • Meridian trebuha



Meridiani vplivajo na vsak organ in fiziološki sistem, vključno z imunskim, živčnim, žleznim, krvožilnim, dihalnim, prebavnim, skeletnim, mišičnim in limfnim. Vsak sistem napaja vsaj en meridian. Tako kot arterija prenaša kri, meridian nosi energijo.
Vsak meridian teče skozi vsaj en organ ali fiziološki sistem in mu služi.

Kot "energijski obtok" telesa meridiani prinašajo vitalnost in uravnovešenost, odstranjujejo ovire, prilagajajo metabolizem ter določajo hitrost in obliko celične menjave. Njihov tok je tako ključen kot pretok krvi. Naše zdravje in življenje sta odvisna od obeh.

Če je energija meridiana ovirana ali neurejena, je ogrožen sistem, ki ga napaja.
Če se v meridianu nabere preveč energije, kar se v direndaju vsakodnevnega življenja pogosto pojavi, pride do zastoja.



Kako uravnovesiti meridiane?

Motnje energije meridianov so medsebojno povezane z boleznimi. Motena meridijanska energija se pogosto pojavi pred boleznijo. Da bi uravnovesili svoje meridiane, jih moramo pripraviti, da se bodo tekoče in učinkovito pretakali. To je mogoče doseči na mnogo načinov. Sami si lahko zelo učinkovito pomagamo z energijske medicino, kjer z različnimi vajami in "pritiski" na posamezne meridiane oz. točke uravnovešamo energije meridianov.



Na spodnjem videu si lahko pogledate kako delujejo meridiani. Se splača pogledat! :)




ponedeljek, 18. november 2013

Kaj imajo skupnega BOJAZEN, STRAH, STRES in NESIGURNOST?




Po tradicionalni kitajski medicini (TKM) je odgovor zelo preprost: VNETJE MEHURJA.


Zato pa ni tako preprosto to odpraviti. Verjetno ste že slišali da 80% bolezni nastane zaradi psihosomatskih težav, in te se potem kažejo navzven kot fizične težave in bolezni. Ampak kdo bi se ukvarjal sam s sabo, če pa je jemanje tablet najbolj preprosto? Si ti tudi takšnega mnenja? Da se poglobiš v sebe in želiš rešiti težavo pri njenem izvoru je potreben določen čas, trud in avtogeni trening. Ni lahko, priznam, je pa najboljša in dolgoročna rešitev za vsakega posameznika. Torej kdaj začneš? Jutri? Zakaj pa ne bi raje kar takoj? Vsak dan naredi en korak in boš bližje cilju. 

Naš cilj pa je danes spoprijeti se s vnetjem mehurja. 



Če ste se že kdaj soočili z vnetjem mehurja, potem veste, kako nadležno in boleče zna to biti. Temu so pogosteje podvržene pripadnice nežnejšega spola, saj statistike kažejo, da se je že vsaka peta ženska vsaj enkrat v življenju soočila s tovrstnim vnetjem, pri kar četrtini teh pa se je to še večkrat ponovilo ali pa prešlo v celo kronično obliko. Krivec je Escherichia coli: vsaj v 90% je prav ta bakterija kriva za vnetje mehurja.

Zakaj je tako?
Vzrok je predvsem anatomski. Ženska sečnica je v povprečju dolga le do 5 centimetrov, zaradi česar je pot do mehurja relativno kratka, ustje sečnice pa leži blizu nožnice in danke, kar zadevo le še poslabša. Prav zaradi tega namreč mikroorganizmi, ki povzročijo okužbo, dokaj zlahka vstopijo v mehur in se tam tudi dalje razmnožujejo. Moški imajo za razliko od žensk to srečo, da se okužba iz sečnice najprej razširi na njihovo prostato in šele nato napreduje v mehur.
Dejstvo je, ne smete zanemariti prvih simptomov. Ključno je, da simptome prepoznate dovolj hitro ter na njih reagirate, sicer boste morali zdraviti vnetje ledvic, ki pa se lahko hudo zakomplicira. Včasih pomagajo že čaji in infekcija se umakne, drugič pa naravni pripravki enostavno niso dovolj. Najboljše je, da ukrepamo že pri znanih simptomih, kot so bolečina, ki se lahko stopnjuje od rahle do močne. 

Potem so tukaj še drugi simptomi:
  • pekoč občutek pri uriniranju
  • povečana potreba za uriniranjem
  • kri v urinu ali urin izredni neprijetnega vonja
  • bolečina v srednjem predelu nad sramno kostjo
  • povišana telesna temperatura
  • boleči spolni odnosi

Bodite pozoren saj se infekcija vnetja mehurja manifestira le v nekaj urah. 



Kako ukrepati?

  • Kot naravno pomoč si lahko priskrbimo čaj za ledvice ali mehur, npr. uvae ursi ali brusničnega, pomembno je, da izberemo eno vrsto čaja, ker se zdravilni učinki ob sočasnem jemanju zmanjšajo ali izničijo. 
  • Uživamo sadje in zelenjavo, ki telo razkisa, pri tem pa si lahko pomagamo tudi z bazičnimi minerali, ki so na voljo v lekarnah. Izogibamo se uživanju hrane ali pijače, ki telo zakisa – mesu, gaziranim pijačam, sladkorju, predelani hrani, alkoholu, kavi in pravemu čaju. 
  • Čim več počivamo in poskrbimo, da nam je toplo.
  • Pozorni smo tudi na ustrezno higieno – predel spolovil čistimo od smeri spolovila proti zadnjični odprtini in nikoli obratno, umivamo se samo z vodo brez mila, nosimo spodnje perilo iz naravnih materialov ter se izogibamo nošenju tesnih oblačil ali tangic.
  • V času okužbe se odpovemo spolnim odnosom. V primeru nosečnosti, ostrih bolečin v predelu ledvic, krvi ali gnoja v urinu ali če težavo spremlja glavobol, bruhanje, vročina ali mrzlica, takoj poiščemo strokovno medicinsko in homeopatsko pomoč. 




Kdaj poiskati zdravniško pomoč?


Zdravniško pomoč je dobro poiskati, kadar so bolečine močne, nikakor pa ne smemo zanemariti krvavega urina. Zdravljenje z antibiotiki je sicer večinoma uspešno, značilno za vnetje mehurja pa je tudi, da se običajno pojavi večkrat. Takrat je potrebno dolgotrajnejše antibiotično zdravljenje, tudi po več mesecev v zelo nizki dozi. Običajno zdravljenje vnetja mehurja sicer traja okoli sedem do deset dni.





sobota, 16. november 2013

Ko potrkata na vrata STRES in NESPEČNOST

Kolikokrat dnevno ste pod stresom? 

Zjutraj, ko se vam mudi v službo, na cesti zaradi prometnih zamaškov, v službi, v trgovini v dolgi vrsti… Vsak dan smo lahko vsaj nekajkrat v stresni situaciji, kar se negativno odraža na vašem zdravju in počutju.

Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije je stres ena večjih zdravju škodljivih nevarnosti 21. stoletja. Že vsaka tretja oseba naj bi stalno imela simptome stresa. Ocenjujejo, da so bolezni, ki so povezane s stresom, vzrok za 70-90 % vseh obiskov pri zdravniku.

Stres in nespečnost sta med seboj zelo povezana. Ali če povem drugače, stres lahko povzroči nespečnost. 


In kaj pravzaprav je nespečnost?

Nespečnost je subjektivni občutek nezadostnega spanja in je najpogostejša motnja spanja. Kaže se kot težavno uspavanje, prezgodnje jutranje zbujanje ali pogosta nočna prebujanja. Občutek nenaspanosti se naslednji dan izrazi kot jutranja in celodnevna utrujenost, pomanjkanje energije, razdražljivost, slabša koncentracija in spomin, manjša storilnost. Nespečnost je simptom in ne bolezen. Zato je pomembno, da prepoznamo vzroke zanjo.
Kratkotrajna oziroma prehodna nespečnost navadno traja manj kot tri tedne, kronična nespečnost pa traja več kot tri tedne, vsaj tri noči na teden.Kratkotrajna nespečnost je pogosto povezana z različnimi stresnimi dogodki, bodisi na delovnem mestu bodisi v osebnem življenju (s spori, tremo, smrtjo v družini, poroko, akutnimi telesnimi boleznimi in drugim).

Kaj je stres?

Stres je čustveni, duševni, telesni in vedenjski odgovor posameznika na morebitno škodljiv stresni dejavnik (stresor). Stresor je vse, kar lahko sproži stresni odziv (dogodek, določena zahteva, duševna obremenitev, časovna stiska, spor na delovnem mestu, poškodba telesa, neprijetna novica, oseba …) in začasno zamaje človekovo notranje ravnovesje. Pri tem je pomemben odziv posameznika, ki ga določajo njegova osebnost, življenjska naravnanost, pretekle izkušnje, znanje, telesna pripravljenost, okoliščine ter širše in ožje okolje, v katerem živi. Tako bo določen dogodek predstavljal za nekoga stres, za drugega pa vzpodbudo, večjo motiviranost in učinkovitost.
Stres je reakcija celega telesa (ne le psihe) in lahko povzroča spremembe na vseh organih in celicah. Pri vsakem odzivu na stres se v našem telesu sproži vrsta biokemičnih sprememb na različnih ravneh, kar je posledica izločanja stresnih hormonov (adrenalin, noradrenalin, kortizol).Pojavlja se v vseh starostnih obdobjih.


Vrste stresa

Poznamo kratkotrajni ali občasni stres in dolgotrajni ali kronični stres. 
- Neintenziven kratkotrajni stres na človeka vpliva spodbudno: spodbuja tvorbo novega spomina, kreativno razmišljanje, dinamičnost, motiviranost za delo – pozitivni stres. 
- Dolgotrajen ali ponavljajoč in/ali intenziven stres brez ustreznega počitka in obnove organizma pa utruja in vodi v izčrpanost – negativni stres. 
- Pozitivni stres za človeka ni škodljiv, negativni pa lahko vodi v bolezen. 
- Posebej škodljiv za zdravje je intenziven kronični stresZa kronični stres je značilna stalno zvišana količina izločenega kortizola, ki je odgovoren za:
presnovne spremembe in bolezni (sladkorna bolezen, zvišana raven maščob, debelost);
zmanjšano sposobnost imunskega odziva (imunska oslabitev);
psihične znake (lahko se kažejo kot napetost, razdražljivost, težave s spominom in koncentracijo, pomanjkanje volje, neorganiziranost, težave s spanjem, težave v odnosih in medsebojni komunikaciji, občutek nemoči, tesnoba, depresija …).

Kako si lahko pomagamo?

Pomembno je, da prepoznamo vzrok stresnega doživljanja in se z njim skušamo spoprijeti. Pomagamo si lahko tudi s splošnimi preprostimi ukrepi.
Pri stresu in nespečnosti priporočamo:
različne tehnike sproščanja (akupresura, joga, meditacija, sprehodi v naravo ipd.);
skrb za redno telesno dejavnost oziroma vadbo;
posvečanje hobijem (glasba, vrtnarjenje, branje, ročna dela ipd.);
urejene prehranske navade (uživanje zdrave hrane);
zmernost pri pitju alkoholnih pijač;
skrb za dejavno in razgibano življenje.

 Pri težavah s stresom in nespečnostjo si lahko pomagate tudi z zdravilnimi rastlinami ali izvlečki iz njih, ki se v ta namen uporabljajo že tradicionalno.Npr.:

korenina zdravilne špajke ali baldriana (Valeriana officinalis L.)
zel pasionke (Passiflora incarnata L.)
list navadne melise (Melissa officinalis L.)
list poprove mete (Mentha piperita L.)


viri:
·   Tušak M et al. Tušak M, Masten R, eds. Stres in zdravje: znanstvena monografija. Ljubljana: Fakulteta za šport, Inštitut za kineziologijo; 2008.
·   Starc R. Bolezni zaradi stresa I: Od utrujenosti, pešanja spomina, razpoloženjskih motenj, glavobola, nespečnosti, razjede dvanajsternika in astme do rakavih obolenj. Ljubljana: Sirius AP; 2008.

·  Dernovšek M Z, Gorenc M, Jeriček H. Ko te strese stres: Kako prepoznati in zdraviti stresne, anksiozne in depresivne motnje. Ljubljana: Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije; 2006.


Stres seveda zelo težko ublažimo, še posebej na hitro. Sredi delovnega dne nima nihče časa za sproščanje, jogo ali podobne tehnike sproščanja. Ne trpite več zaradi stresa – pomagajte si s starodavno tehniko, ki vam v nekaj minutah zagotovljeno pomaga olajšati stres in izboljšati počutje z akupresuro!


Če za akupresuro prej še niste slišali ali pa ne veste točno, kaj je, je zagotovo najpomembneje naslednje:
  • akupresura je popolnoma naravna, neškodljiva metoda za lajšanje različnih težav
  • s prstom samo pritiskate na določeno točko v telesu, kar ugodno vpliva na živce
  • izjemno preprosta je za izvajanje, ne potrebujete nobenega predznanja
  • izvajate jo samostojno, brez kakršne koli pomoči
  • ne zahteva nobenih pripomočkov, le prste (palčka je samo nenujen dodatek)
  • izvedba je zelo hitra, samo 5–10 minut na dan
  • deluje še dolgo po tem, ko prenehamo s tretmajem
  • izvajamo jo lahko tudi drugim (npr. domačim)
  • ni starostne omejitve, primerno za popolne začetnike
Kako lahko z akupresuro obvladamo stres?


Pritisk na določene točke na telesu zelo blagodejno vpliva na nas. Z akupresuro hitro in učinkovito:
  • Sproščamo mišice (občutek je podoben kot po dobri masaži)
  • Zmanjšamo izločanje kortizola ter povečamo izločanje serotonina in dopamina - hormona sreče (tako prekinemo stresno zanko in izboljšamo kreativno mišljenje ter sposobnost reševanja problemov)
  • Pridobimo občutek pomirjenosti
  • Pridobimo občutek kontrole
  • Okrepimo imunski sistem (Dolgotrajni stres močno ohromi imunski sistem. Z akupresuro povrnemo hormonsko ravnovesje in tako imunski sistem ponovno pripravimo na boj z dejavniki iz okolja) (Povzeto iz www.protistresu.si)
Akupresuro lahko preprosto izvajamo tudi sami in ko enkrat poznamo točke, jo opravimo v le nekaj minutah.
Izvajamo jo lahko kjerkoli in kadarkoli, stimulacijo posameznih točk pa lahko razporedimo čez cel dan.

Na spodnjih slikah so prikazane akupresurne točke za odpravo stresa (HT7, PC6 in DU20).





torek, 12. november 2013

OLJE za mlajši videz


Splošno znano je, da se pri masaži uporabljajo olja. Ampak zakaj ravno olja? In katera olja?


Vsa olja sestavljajo maščobne kisline, ki jih razvrščamo na dva načina - glede na nasičenost ali glede na dolžino njihovih verig. Npr. v kokosovem olju prevladujejo srednje verižne m.k. znane kot trigliceridi- te nimajo negativnega vpliva na zdravje in varujejo pred razvojem srčno-žilnih bolezni.

Olje ima tudi  zaščitno funkcijo. Telo ščiti pred zunanjimi dejavniki kot je npr. mraz, vročina, veter, ter pred vnetji in UV žarki).
Z uporabo olja tudi nahranimo našo kožo. S tem pa  poskrbimo, da je koža bolj napeta in videti mlajša, preprečimo nastanek gub, starostnih peg in povešanje kože. 

Le kdo pa si ne želi imeti mlajšega videza?



Katera olja se priporočajo?

- rastlinsko  olje 

  • barvilnega rumenika ali olje žafranike (vsebuje rumena karotenoidna barvila, ki so močni  antioksidanti, kar povrne koži mladosten in sijoč videz)
  • kokosovo olje (preprečuje vnetje kože, odpravlja prhljaj, krepi lase, kožo mehča in odpravlja suhost in luščenje, zmanjšuje simptome povezane s psotiazo, ekcemom in detmatitisom, preprečuje nastanek guh, starostnih peg in povešanje kože, ščiti pred UV žarki)
  • mandljevo olje (gladi in neguje kožo,ji daje občutek mehkobe ter jo oskbuje z dodatno vlago. Priporočajo ga za vse tipe kože, prav tako je primeren tudi za otrošno nežno kožo)
  • olivno olje(sestava kislin olivnega olja je presenetljivo podobna sestabi kislin v človeškem telesu, zato človeški organizem presnavlja olivno olje neprimerno lažjekoz večina drugih olj. Ker ima veliko zdravilnih učinkov. ga priporočajo tako za kuhinjsko uporabo in uživanje kot za masažo, ker ščiti pred UV  žarki, ga uporabljajo v sončnih kremah)
  • orehovo olje  (slovi kot akumulator kislin. Ko ga namažemo na kožo, se pproži reakcija med oljem in kislinami, ki so prisotne na koži. Reakcija hladi kožo in koži daje vlažnost)
  • med dražjimi različicami se priporočata tudi arganovo olje (blagodejno vpliva na kožo- jo pomlajuje, in ohranja lepo, gladi gubice, z arganovim oljem lahko negujemo tudi lase in nohte. Prav tako zdravi razne kožne bolezni kot so akne, akcemi, luskavica)in jojobino olje (je primerno za lajšanje številnih problemov z lasmi in s kožo, najpogosteje se uporablja zaradi njegovih vlažilnih lastnosti in protivnetnega delovanja). 


- mineralna olja (otroško) - opozorilo: koža ga težje vpija

- eterična olja- vsebujejo rastlinske hormone

  • sandalovina, jasmin, cvetovi pomarančevca, mandarine - sproščajo in krepčilno učinkujejo na živčni sistem;
  • žajbelj -  pomaga pri težavah z mišičjem)


Shranjevanje:
Olja shranjujte v zamašenih steklenicah ali zaprtih plastenkah.


nedelja, 10. november 2013

YIN in YANG hrana in energija

YIN in YANG hrana in energija

Na Kitajskem je hrana misli kot zdravilo. Terapija s hrana se je začela že pred več tisoč leti na Kitajskem in je osnovna sestavina dobrega zdravja, kot je opisano v Cesarjevi knjigi o medicini in je tako rekoč kitajska medicinska biblija.

Pojma Yin in Yang sta ključna vidika kitajske terapije s hrano. Za vse v vesolju kot tudi za vsa živila je potrebna energija in dve osnovni obliki energije sta Yin in Yang.

Pri vseh stvareh moreta biti Yin in Yang v dobrem ravnovesju, da doživite zdravo življenje in da gledate kaj jeste.

V tej filozofiji verjamejo, da
Yang živila povečajo telesno toploto, dočim Yin živila zmanjšujejo telesno toploto. Tako tudi Yang živila povečajo telesno presnovo, medtem ko so yin živila zmanjšujejo telesno presnovo.

Zato pa: Pravilno jejte, predvsem pa: UŽIVAJTE V HRANI! 






MASAŽA PRSTOV


Reskirajte nekaj minut na dan in profitirali boste!


MASAŽA PRSTOV

Po kitajski medicini je v 80% izvor fizičnih bolečin, težav in bolezni psihičen vzrok.

Že v nekaj minutah na dan, si lahko sami pomagamo odpraviti bolečine in težave z določenim organom. En od 5 organov prevzema funkcijo na določenem prstu. Npr.


Palec - pljuča (žalost, občutljivost, moč imunskega sistema)

Kazalec - jetra (težave s sorodniki, prijatelji, pomemben za pretok krvi)

Sredinec - srce (jaz in moji občutki, pomemben za odpiranje energetskih kanalov, nespečnost, naspidiranost, če je kdo "hladna oseba")

Prstanec - ledvice (krvni tlak, volja do nečesa ali do življenja, strah, vitalnost, partnerstvo)

Mezinec - vranica (potomci, ideje, produkti, pomaga pri težavah z nastopanjem, odprava treme)


Tudi starost se najprej opazi na prstih. Zato pa: MASIRAJTE PRSTE! Vseh 20, če se da! 








Nad celulit z ventuzami!!!

Si želite manj celulita, sijočo in bolj napeto kožo? Imate bolečine v mišicah in sklepih?
Probajte terapijo z ventuzami!

Ventuze so prenosni masažni pripomočki sestavljeni iz medicinskega silikona za vakuumsko terapijo, katera je med najbolj priznanimi terapevtskimi alternativami proti celulitu.



Kako poteka?


Terapija poteka tako, da ventuzo postavimo na kožo in naredimo v njej podtlak. Podtlak povleče kožo, podkožje, ožilje navzgor (v ventuzo). S tem zmanjšamo pritisk na živce in s tem običajno tudi zmanjšamo bolečino. Z ventuzo se pomikamo po koži.



Kdaj izberemo terapijo z ventuzami?


Terapija z ventuzami je dopolnilna terapija pri:
• oteklinah v sklepih, mišičevju
• vnetjih
• degenerativnih spremembah
• degenerativnih spremembah živčevja
• bolečinah mišic, sklepov
• pri oblikovanju telesa, zmanjševanju obsega in celulita.







TUINA + ZELENI ČAJ = ZMAGOVALNA KOMBINACIJA

Povrnite si zdravje na zdrav in alternativen način!!!

TUINA + ZELENI ČAJ



Že poznate kombinacijo kitajske masaže in zelenega čaja in zakaj jo je vredno preizkusiti?


Dokazano je, da zeleni čaj vsebuje mnoge zdravilne sestavine, med katerimi so najpomembnejši metilksantini, polifenolne spojine oz. katehini. Vsebuje pa še tudi karotenoide, tokoferole, askorbinsko kislino (vitamin C), minerale kot so krom, magnezij, selen in cink.


Zakaj ga uživati?


  • spodbuja delovanje centralnega živčnega sistema in tako povečajo budnost in psihično aktivnost
  • preventivno deluje pri raku in obolenjih srca in ožilja
  • povečuje izgorevanje maščob za 17 %
  • znižuje sistolični in diastolični krvni tlak, holesterol ter telesne maščobe in mase
  • pripomore k zaščiti možganskih celic pred propadanjem kot tudi k »reševanju« že poškodovanih nevronov (Parkinsonova in Alzheimerjeva bolezen)
  • inhibira bakterijski encim girazo ter nastanek kariesa
  • zmanjšuje oksidativni stres do 20 ur, kar je lahko učinkovito pri preprečevanju glavkoma in drugih očesnih bolezni


Zato pa: SPIJTE VSAJ 3 SKODELICE ZELENEGA ČAJA DNEVNO IN KOMBINIRAJSTE S TUINO MASAŽO.