petek, 22. november 2013

Je tudi tebe zasvojil TIHI UBIJALEC?



"Odvadi se od kajenja!", je za maksikoga že zelo znan stavek, ki ga izreče tako zdravnik, partner, sorodnik ali prijatelj. Ponavadi ga preslišimo ali pa si svoje mislimo. Zelo redko se zamislimo nad sabo, še redkeje pa kaj ukrenemo v tej smeri. Ponavadi imamo izgovore kot je npr: Ko bi on/ona vedel-a, da to ni tako enostavno, kot je reči, in podobno. 

Ob tem se mi postavi vprašanje: Je stara navada res železna srajca? Je res tako težko nekaj narediti za svoje zdravje? Zakaj ne bi vsaj poskusil-a, da bom potem lahko trdil-a, da je res težko nehat kaditi?! Odvisnost in zasvojenost sta težki besedi, ki ju noben prav rad ne sliši. Ljudje hodijo na klinike se odvajat, ker sami niso se sposobni soočit s težavo. Si eden izmed teh? Res ni lahko pogledati resnici v oči, sploh če te pesti kakšna odvisnost, lažja oblika je razvada. Te so "manjše težavice", ki pa se jih tudi ne moremo kar tako rešiti. Zavedati pa se moremo,  da že z  majhnim korakom lahko pridemo do velikega cilja - našega zdravja.


K sreči ni to moja razvada. O moji se bom razpisala drugič - je sladka pregreha. :) Danes bom poskusila streti oreh, ki se imenuje KAJENJE.


Zakaj sploh kadimo?

Škatlice za cigarete izgledajo zelo privlačno (Različnih barv, z motivi, velikosti...) Pa vendar, je na njih opozorilo in različni slogani Ministrstva za zdravje, ki opozarja kako kajenje škoduje človeku. Ponavadi to enostavno ignoriramo in se ne ukvarjamo s tem. Vse misli tečejo samo o tem, kako bi čimprej potegnil -a en dim.


Ugotovili so, da ljudje kadimo zaradi:
  • da kajenje daje užitek 
  • spodbudo 
  • daje občutek sproščenosti in lajša stres
  • zaradi družbe (mladi)
Nekateri pa so mnjenja, da kadijo zato,
  • ker kava in cigareta enostavno pašeta skupaj
  • ker se z nečim drugim ne znajo zamotit
  • ker jim nekaj "manjka", če ne kadijo
  • ker imajo to že v podzavesti
  • ker se bojijo, da se bodo zredili,...

Zakaj že?

V Evropi kadi skoraj ena tretjina odrasle populacije navkljub zavedanju, da je kajenje škodljivo, in da je z njim povezanih veliko bolezni in da je kajenje v 30 letih glavni vzrok umrljivosti. Po ocenah zaradi tobaka umre vsako leto vsaj 650.000 Evropejcev oz. vsaka 7 smrt je zaradi kajenja. Šokiral me je podatek, da kadilci izgubijo približno 22 let življenja. Kaj res nimamo radi svojih bližnjih?

Zaskrbljujoč je podatek, da še vedno narašča število mladih kadilcev. In če bo tobačna industrija še naprej izdelovala tako privlačne škatljice ter dišeče ter z različnimi okusu cigarete, potem res ne vem kam vodi ta svet...

S tem pa skrbimo, da ima tudi farmacevtska industrija nekaj od tega. Če omenim samo nekaj bolezni, ki so povezane s kajenjem: kronični bronhitis, emfizem, pljučni rak, ateroskleroza, peptični ulkus, rak trebušne slinavke in rak sečnega mehurja. Naj omenim, da so naštete le najpogostejše in najnevarnejše posledice kajenja. 


Razmišljaš, da bi nehal-a?

Kako?

Nekaj nasvetov:
  • spremeni prehrano (prehranjuj se zdravo in namesto kave pij zeleni čaj; ta te bo poživil in še veliko bolj zdrav je)
  • ukvarjaj se s športom (naj bo telo dejavno in misli zaposlene); hoja, tek, plavanje, planinarjenje, dvoranski-skupinski športi (badminton, odbojka, aerobika, nogomet,...)
  • privošči si razvjanje in raztrupljanje telesa, masažo,...
  • za motivacijo si po stanovanju, v denarnici, v pisarni,... nalepi slike uničenih pljuč, ki so nastale kot posledica  kajenja


Za sprostitveno terapijo in masažo se priporoča avrikuloterapija ter masaža celega telesa. Lahko pa si sami stimulirate točki LU7 in LU9.

Točka LU7
Točka LU9

Ni komentarjev:

Objavite komentar