petek, 29. november 2013

Si tudi ti med temi 75%?

Skrivnost ženskega telesa je razkrita...

Odkrili so, da skoraj 75% žensk trpi za dismenorejo - bolečo menstruacijo. 


Si ti tudi ta nesrečnica?

Kaj jo povzroča? 

Raziskave kažejo, da pri ženskah, ki trpijo zaradi dismenoreje, v času menstruacije verjetno nastajajo večje količine prostaglandinov oziroma so zanje bolj občutljive. Te spojine imajo različne učinke, sproščajo pa se med porodom in so pomembne pri krčenju maternice. Tako lahko na dismenorejo gledamo kot na porod v malem, saj prostaglandini povzročajo krče maternice in s tem krčevite bolečine, ki spominjajo na bolečine pri porodu. Bolečina je lahko povezana tudi z zatekanjem manjše količine krvi nazaj skozi jajcevode, kar povzroča draženje okoliških tkiv.


Kakšni so simptomi?
  • Močni krči v trebuhu, ki se pojavijo ob začetku menstrualne krvavitve in trajajo do tri dni. 
  • Driska. 
  • Pogosto odvajanje vode. 
  •  Znojenje. 
  • Bolečina in občutljivost v predelu male medenice, ki se širi v zgornji del stegen in križ. 
  • Občutek napihnjenosti v trebuhu. 
  • Bolečina v križu. 
  • Slabost in bruhanje.


Kako si pomagati?
  • Pri zelo močnih menstruacijah priporočajo zdravila za lajšanje bolečin. Pri menstrualnih krčih so se kot najbolj učinkoviti izkazali nesteroidni antirevmatiki, npr. ibuprofen in naproksen, saj ti zavrejo nastajanje prostaglandinov, ki povzročajo krče. Priporoča se, da ženska začne jemati zdravila že kakšen dan pred predvideno menstruacijo in tako prepreči, da bi se bolečine razvile. Če imate to "srečo", da imate  Endometriozo lahko pozdravimo le kirurško (če imate zelo močne menstrualne krče ali če čutite bolečino v medenici, ki ni povezana z menstruacijo, je potreben obisk pri ginekologu. Najpogostejši vzrok hudih bolečin je endometrioza).

Res da gre znanost vsak dan naprej, ampak če si ne želite pozdraviti in ozdraviti samo POSLEDICE, temveč tudi VZROK, potem vam predlagam, alternativno zdravljenje. Res da ne pomaga v roku pol ure tako kot tableta, je pa idealna rešitev, če se želite  znebiti težav na dolgi rok. 


Alternativno zdravljenje
  • Velikokrat pomagajo topli obkladki na trebuhu, kopel v topli vodi, akupunktura, masaža, razgibavanje 
  • Sprememba prehranjevalnih navad ima neverjeten pozitiven vpliv na zdravljenje bolečih menstruacij. 
 
Prehrana, ki uravnoteži metabolizem eikosanoidov:

-  Uživajte manj rafiniranih ogljikovih-hidratov (keksi, biskviti, sladkarije, bel sladkor, kruh in        peciva iz bele moke).

 - Omejite ali popolnoma prenehajte uživati meso in jajca (rdeče meso in rumenjak vsebujeta veliko količino arahidonske kisline, ki vpliva na nastanek prostaglandina F2alfa).

- Izogibajte se izvorom maščobnih kislin in hidrogeniziranega rastlinskega olja, kot npr. margarina, rastlinska mast…

-  Kot dopolnilo k prehrani uživajte živila bogata z omega 3 maščobnimi kislinami.
  

  • V kitajski medicini menstrualne motnje zdravijo, sami motnjo imenujejo stagnacija jeter, s spremembo prehranjevalnih navad in mešanico zdravilnih zelišč z imenom Xiao Yao Wan. Dobro homeopatsko zdravilo je tinktura zelišča grozdne svetilke (cimicifuga racemosa). Nenazadnje, tudi manj stresa znižuje vsebnost adrenalina in posledično hormona prostaglandina F2alfa.

Gledano s psihološke strani, so prav notranja trenja zaradi odraščanja, še posebej pri pojavi prve menstrualne krvavitve dejavniki, ki še dodatno povzročajo stres že v tako stresnem obdobju kot je puberteta. Prav te dejavnike pa krivimo za nastanek funkcionalne dismenoreje.

  • MASAŽA (z masažo želimo odpraviti stazo krvi, pospešiti krvni obtok ter segrevanje ledvenega področja). Ne smemo pozabiti a masažo sprednjega dela trebuha, kjer izvajamo predvsem krožno drgnjenje in trenje v smeri urinega kazalca ter stimulacija točk SP6, SP9, KI14 ter J3 (Glej spodnje slike).


Stimulacja točk: (slika levo: J3, sredina: KI14, spodnja desno: SP6 in SP9)








http://www.menstruacija.si/clanki/akupresura-ob-menstrualnih-tezavah
Tui-na kitajska masaža, Edvin Dervišević in sod.

Ni komentarjev:

Objavite komentar