torek, 12. november 2013

OLJE za mlajši videz


Splošno znano je, da se pri masaži uporabljajo olja. Ampak zakaj ravno olja? In katera olja?


Vsa olja sestavljajo maščobne kisline, ki jih razvrščamo na dva načina - glede na nasičenost ali glede na dolžino njihovih verig. Npr. v kokosovem olju prevladujejo srednje verižne m.k. znane kot trigliceridi- te nimajo negativnega vpliva na zdravje in varujejo pred razvojem srčno-žilnih bolezni.

Olje ima tudi  zaščitno funkcijo. Telo ščiti pred zunanjimi dejavniki kot je npr. mraz, vročina, veter, ter pred vnetji in UV žarki).
Z uporabo olja tudi nahranimo našo kožo. S tem pa  poskrbimo, da je koža bolj napeta in videti mlajša, preprečimo nastanek gub, starostnih peg in povešanje kože. 

Le kdo pa si ne želi imeti mlajšega videza?



Katera olja se priporočajo?

- rastlinsko  olje 

  • barvilnega rumenika ali olje žafranike (vsebuje rumena karotenoidna barvila, ki so močni  antioksidanti, kar povrne koži mladosten in sijoč videz)
  • kokosovo olje (preprečuje vnetje kože, odpravlja prhljaj, krepi lase, kožo mehča in odpravlja suhost in luščenje, zmanjšuje simptome povezane s psotiazo, ekcemom in detmatitisom, preprečuje nastanek guh, starostnih peg in povešanje kože, ščiti pred UV žarki)
  • mandljevo olje (gladi in neguje kožo,ji daje občutek mehkobe ter jo oskbuje z dodatno vlago. Priporočajo ga za vse tipe kože, prav tako je primeren tudi za otrošno nežno kožo)
  • olivno olje(sestava kislin olivnega olja je presenetljivo podobna sestabi kislin v človeškem telesu, zato človeški organizem presnavlja olivno olje neprimerno lažjekoz večina drugih olj. Ker ima veliko zdravilnih učinkov. ga priporočajo tako za kuhinjsko uporabo in uživanje kot za masažo, ker ščiti pred UV  žarki, ga uporabljajo v sončnih kremah)
  • orehovo olje  (slovi kot akumulator kislin. Ko ga namažemo na kožo, se pproži reakcija med oljem in kislinami, ki so prisotne na koži. Reakcija hladi kožo in koži daje vlažnost)
  • med dražjimi različicami se priporočata tudi arganovo olje (blagodejno vpliva na kožo- jo pomlajuje, in ohranja lepo, gladi gubice, z arganovim oljem lahko negujemo tudi lase in nohte. Prav tako zdravi razne kožne bolezni kot so akne, akcemi, luskavica)in jojobino olje (je primerno za lajšanje številnih problemov z lasmi in s kožo, najpogosteje se uporablja zaradi njegovih vlažilnih lastnosti in protivnetnega delovanja). 


- mineralna olja (otroško) - opozorilo: koža ga težje vpija

- eterična olja- vsebujejo rastlinske hormone

  • sandalovina, jasmin, cvetovi pomarančevca, mandarine - sproščajo in krepčilno učinkujejo na živčni sistem;
  • žajbelj -  pomaga pri težavah z mišičjem)


Shranjevanje:
Olja shranjujte v zamašenih steklenicah ali zaprtih plastenkah.


Ni komentarjev:

Objavite komentar