ponedeljek, 18. november 2013

Kaj imajo skupnega BOJAZEN, STRAH, STRES in NESIGURNOST?




Po tradicionalni kitajski medicini (TKM) je odgovor zelo preprost: VNETJE MEHURJA.


Zato pa ni tako preprosto to odpraviti. Verjetno ste že slišali da 80% bolezni nastane zaradi psihosomatskih težav, in te se potem kažejo navzven kot fizične težave in bolezni. Ampak kdo bi se ukvarjal sam s sabo, če pa je jemanje tablet najbolj preprosto? Si ti tudi takšnega mnenja? Da se poglobiš v sebe in želiš rešiti težavo pri njenem izvoru je potreben določen čas, trud in avtogeni trening. Ni lahko, priznam, je pa najboljša in dolgoročna rešitev za vsakega posameznika. Torej kdaj začneš? Jutri? Zakaj pa ne bi raje kar takoj? Vsak dan naredi en korak in boš bližje cilju. 

Naš cilj pa je danes spoprijeti se s vnetjem mehurja. 



Če ste se že kdaj soočili z vnetjem mehurja, potem veste, kako nadležno in boleče zna to biti. Temu so pogosteje podvržene pripadnice nežnejšega spola, saj statistike kažejo, da se je že vsaka peta ženska vsaj enkrat v življenju soočila s tovrstnim vnetjem, pri kar četrtini teh pa se je to še večkrat ponovilo ali pa prešlo v celo kronično obliko. Krivec je Escherichia coli: vsaj v 90% je prav ta bakterija kriva za vnetje mehurja.

Zakaj je tako?
Vzrok je predvsem anatomski. Ženska sečnica je v povprečju dolga le do 5 centimetrov, zaradi česar je pot do mehurja relativno kratka, ustje sečnice pa leži blizu nožnice in danke, kar zadevo le še poslabša. Prav zaradi tega namreč mikroorganizmi, ki povzročijo okužbo, dokaj zlahka vstopijo v mehur in se tam tudi dalje razmnožujejo. Moški imajo za razliko od žensk to srečo, da se okužba iz sečnice najprej razširi na njihovo prostato in šele nato napreduje v mehur.
Dejstvo je, ne smete zanemariti prvih simptomov. Ključno je, da simptome prepoznate dovolj hitro ter na njih reagirate, sicer boste morali zdraviti vnetje ledvic, ki pa se lahko hudo zakomplicira. Včasih pomagajo že čaji in infekcija se umakne, drugič pa naravni pripravki enostavno niso dovolj. Najboljše je, da ukrepamo že pri znanih simptomih, kot so bolečina, ki se lahko stopnjuje od rahle do močne. 

Potem so tukaj še drugi simptomi:
  • pekoč občutek pri uriniranju
  • povečana potreba za uriniranjem
  • kri v urinu ali urin izredni neprijetnega vonja
  • bolečina v srednjem predelu nad sramno kostjo
  • povišana telesna temperatura
  • boleči spolni odnosi

Bodite pozoren saj se infekcija vnetja mehurja manifestira le v nekaj urah. 



Kako ukrepati?

  • Kot naravno pomoč si lahko priskrbimo čaj za ledvice ali mehur, npr. uvae ursi ali brusničnega, pomembno je, da izberemo eno vrsto čaja, ker se zdravilni učinki ob sočasnem jemanju zmanjšajo ali izničijo. 
  • Uživamo sadje in zelenjavo, ki telo razkisa, pri tem pa si lahko pomagamo tudi z bazičnimi minerali, ki so na voljo v lekarnah. Izogibamo se uživanju hrane ali pijače, ki telo zakisa – mesu, gaziranim pijačam, sladkorju, predelani hrani, alkoholu, kavi in pravemu čaju. 
  • Čim več počivamo in poskrbimo, da nam je toplo.
  • Pozorni smo tudi na ustrezno higieno – predel spolovil čistimo od smeri spolovila proti zadnjični odprtini in nikoli obratno, umivamo se samo z vodo brez mila, nosimo spodnje perilo iz naravnih materialov ter se izogibamo nošenju tesnih oblačil ali tangic.
  • V času okužbe se odpovemo spolnim odnosom. V primeru nosečnosti, ostrih bolečin v predelu ledvic, krvi ali gnoja v urinu ali če težavo spremlja glavobol, bruhanje, vročina ali mrzlica, takoj poiščemo strokovno medicinsko in homeopatsko pomoč. 




Kdaj poiskati zdravniško pomoč?


Zdravniško pomoč je dobro poiskati, kadar so bolečine močne, nikakor pa ne smemo zanemariti krvavega urina. Zdravljenje z antibiotiki je sicer večinoma uspešno, značilno za vnetje mehurja pa je tudi, da se običajno pojavi večkrat. Takrat je potrebno dolgotrajnejše antibiotično zdravljenje, tudi po več mesecev v zelo nizki dozi. Običajno zdravljenje vnetja mehurja sicer traja okoli sedem do deset dni.





Ni komentarjev:

Objavite komentar