nedelja, 8. december 2013

Z NARAVNO METODO na svet!!!

Porod je psihosomatski proces. Za uspešen porod je izredno pomembno, da ima porodnica moža, s katerim se dobro razume in porodničarja, ki mu zaupa. Vendar sta bojazen in strah pred porodno bolečino tisto, kar večino ženske med nosečnostjo najbolj muči. 


Ni še povsem jasno, kaj resnično povzroča bolečino, vendar se predpostavlja, da so v glavnem trije vzrokipomanjkanje kisika v mišicah, odpiranje maternice in pritisk ploda na okoliška tkiva. Bolečino med porodom lahko zmanjšamo na več načinov. Najpogosteje se uporabljajo sicer zdravila, na voljo so pa tudi drugi pristopi (psihološki, TENS, masaža, glasba,..).


Dotik z roko  ali masaža bolečega mesta se izjemno vleiko uporabljata v vseh kultura kot tudi pri nas. Metod je veliko, vsem pa je skupnoo to, da vzdražimo v koži različne receptorje, ki pošiljajo svoje vzburjenje v hrbtenični kanal veliko hitrje, kot potujejo bolečinska vzburjenja in na ta način zavirajo vstop bolečinskih dražljajev v hrbtni mozeg.
Priporoča sa masaža naslednjih točk: LI4, SP6 in BL 28 (glej spodnje slike)

Če pa še imate nekaj časa, vam bodo spodnji nasveti lahko prišli zelo prav. Ker vse več ljudi posega po naravnih metodah, zakaj ne bi tudi ti. Spodaj so naštete nekatere naravne metode s katerimi lahko poskusiš. So metode za sproženje poroda in so odličen način za spodbujanje zorenja materničnega vratu. Nekatere bodo na na tebe učinkovale, druge spet ne. To pa predvsem zato, ker bo otrok prišel, ko bo resnično pripravljen. 

1 Seks je pogosto predlagana metoda za sprožitev poroda, saj sperma vsebuje prostaglandine, ki pomagajo pri zorenju materničnega vratu. Tudi ženski orgazem lahko pripomore k sproženju poroda, saj se pri tem sprošča oksitocin, ki je eden izmed hormonov rojevanja.

2 Akupunktura se je zelo uspešno uporabljala tisoče let za sprožitev poroda pri nosečnicah, ki so prekoračile PDP. Ugotovili so, da akupunktura sproži porod v 6–48 urah.

3 Akupresura deluje ugodno v sami nosečnosti, med porodom in po njem, uporablja pa se v različne namene tudi za sprožitev poroda. 

4 Olje trobentice pripomore k zorenju materničnega vratu, saj posnema prostaglandine. Uporablja se oralno ali vaginalno od 36. tedna dalje.

5 Homeopatija Obstaja nekaj homeopatskih sredstev, ki pomagajo pri porodu, vendar se o njih posvetujte s strokovnjakom.

6 Stimulacija prsnih bradavic Ob stimulaciji prsnih bradavic se tvori oksitocin.

7 Ricinusovo olje povzroča drisko pri materi, ki je lahko neprijetna, če se je porod že začel. Zato se pred uporabo posvetujte z medicinskim osebjem. Običajno se na začetku poroda pojavi driska, kar je telesu lasten način čiščenja, tako da naredi več prostora za otroka. Vendar se to včasih ne zgodi, še posebej če otrok še ni pripravljen na porod. Po drugi strani pa mnogo porodnic trpi zaradi zaprtja in z uporabo ricinusovega olja lažje opravijo veliko potrebo, porod pa napreduje.

8 Malinovi listi okrepijo krčenje maternice, ugodno pa vplivajo tudi na tvorbo mleka po rojstvu. Priporoča se pitje malinovega čaja.

9 Masaža Za sprožitev poroda se priporoča masaža ob roku poroda ali po njem. Maser pritiska na akupresurne točke, ki lahko sprožijo porod. Masaža pa pripomore tudi k sprostitvi in umiritvi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar